Info Pomoć  
 Početna Tabele ovosti Download Zumbar Linkovi

ovosti

17. prosinac 2007.

 
17. prosinac 2007.

Server je tu! :) Trenutačno ga konfiguriram i očekuje se skoro stavljanje u pogon. O tome još neću puno govoiti, uskoro ćete sve doznati.

Novo, drugo izdanje Mementa Periodnog sustava elmenata je isto tako tu. To je bilo esencijalno kako bi se za novi periodni osigurao kvalitetan start, tj. materijali koji će na njemu biti upotrijebljeni.

Do sada se za potrebe ovog projekta, u njega, potpuno sa strane, potrudilo zaista mnogo ljudi, tako da možete očekivati nešto zaista lijepo. Ja vam mogu obeati kako ću dati sve od sebe kako bi ovaj sajt procvjetao.

Osnovna razloga zbog čega je razvojna pauza toliko duga, je to što je vremena uvijek malo, a periodni je ogroman. Nevolja je i to što nije moguće urediti samo dio stranica, a ostatak ne. Ovdje je "ili sve, ili ništa", a kako je krenulo - bit će sve, i to vrlo brzo! :)


4. svibanj 2007.

 
4. svibanj 2007.

Stranice MEMENTA - periodnog sustava se nalaze ovdje: www.pse.bf.hr/memento/

Trenutačni proiritet za PSE stranice sada je prvenstveno nabavka, konfiguracija i postavljanje servera za potrebe periodnog sustava u prostorije Prehrambeno biotehnološkog fakulteta. Za veliku pomoć i podršku oko nabavke i svih mogućih "serverskih" problema jedno veliko hvala prijatelju - Teu Valiću.

Uskoro će periodni sustav zaživjeti punim plućima, na novom serveru i u potpuno novom ruhu. :)

Stay tuned!


29. ožujak 2007.

 
29. ožujak 2006.

Memento - periodni sustav elemenata.
Podsjetnik za sva polja znanja.

Ukupno je prošlo više od dvije godine što radim na razvoju Mementa i sada je izašao iz tiska.

Predstavljanje će se održati na Prehrambeno - biotehnološkom fakultetu u Zagrebu u 18:30, 3.4.2007. (utorak), a ulaz je slobodan. :-)

Spremio sam i mali plakat: Memento - plakat

 

16. studeni 2006.

 
16. studeni 2006.

Nakon jedanaest mjeseci pisanja, novi sažetci o kemijskim elementima su gotovi. Materijali koje sam napisao prvo trebaju proći recenziju i nužne izmjene da bi bio objavljen. Ti tekstovi će biti osnova novog periodnog sustava čiju ću osnovu početi razvijati u slijedećih mjesec ili dva.

Napraviti Internet stranice o kemijskim elementima je dosta teže negoli bilo što slično, radi opsega cjelokupnog posla.
Osim toga, materijali moraju biti točni i u tijeku zbivanja u kemijskom svijetu. Upravo je to razlog zbog kojega ovo toliko traje.

Trenutačno slažem komoru za fotografiranje uzoraka kemikalija i minerala.

 

5. travanj 2006.

 
5. travanj 2006.

Pripremam novi periodni, izgleda potpuno drugačijeg nego što li ste navikli do sada na www.pse.pbf.hr. Naglasak je na brzini učitavanja i praktičnosti korištenja. Konkretno, cijele stranice će biti bitno srezane po broju mogućih opcija, tako da novopečene korisnike ne prepadne kompleksnost korištenja, dok u isto vrijeme planiram bitno povećati količinu podataka o pojedinom elementu.

Što je najvažnije, nakon što kompajliram tekstove, sve će ići na recenziju kod stručnog suradnika i lektora, tako da će osim velike količine ponuđenih informacija sve biti korektno sa znanstvenoga i pravopisnog gledišta.

 

25. kolovoz 2005.

 
25. kolovoz 2005.

Trenutačno ima puno previranja oko Periodnog. Danas sam bio u NSK, pokušati nabaviti kvalitetnu listu materijala za novi periodni.

Da, dobro ste čuli, NOVI periodni... :)

Već dugo vremena razmišljam o načinima na koje bih mogao unaprijediti ovu stranicu, i ideja zaista ima puno. Prije gotovo godinu dana sam se mislio uhvatiti titanskog posla prebacivanja cijele baze na novu platformu, ali to se ispostavilo kao ne baš tako praktično rješenje.

Mali plan o budućem PSE:

  • Cijeli PSE će biti napisan iznova
  • Način pisanja će biti Internet specifičan 
  • Sve će zahvatiti redesign, prema što je moguće boljem iskorištenju ekrana
  • Uskoro ću provesti anketu, tako da PSE što je moguće prilagodim VAMA, ljudima koji ga koristite
  • I još puno, puno, puno toga...

Samo strpljenja. - PSE je i sada funkcionalan, a ja imam puno ispita. Samo da mi vidite račun za Internet... 8) UF.

Ako imate savjet, ideju, kritiku, BILO ŠTO, pišite mi! Treba mi vaše mišljenje i ideje, da ovu stranicu napravim boljom.

MAIL: borislav.dopudja@iskon.hr 

U tijeku je dogovaranje tiskanja PSE na papiru, pa kad bude nekakvih novosti, objaviti ću to ovdje. :)

 

6. ožujak 2005.

 
6. ožujak 2005.

Izašao je novi HOSTELER, magazin Hrvatskog farijalnog i hostelskog saveza =)

Među velikim brojem kvalitetnih članaka se nalazi i jedan pomalo neobičan za takav tip časopisa - članak o periodnom sustavu elemenata... :)Klikom na sličicu će se otvoriti veliki sken članka:)

Osim toga, na stranicama HFHS-a se nalazi još jedan članak o Periodnom, njega možete pročitati slijedeći OVAJ link.

Počašćen sam sa oba teksta. :-] Zahvalio bih se na lijepim riječima i na hrpi komplimenata! :)

Posebno mi je drago što je članak izašao u jednom takvom besplatnom časopisu koji promovira život i mlade=)

ČITAJTE HOSTELER!

PUTUJTE! :D

 

2. siječanj 2005.

 
2. siječanj 2005.

BUG: "... no ma koliko se mnogo sadržaja uspjelo nagomilati na webu kroz minulih godinu dana, odabir je i ovaj put bio više nego težak. Stoga i sada odabranici imaju itekako mnogo razloga za slavlje."

PSE - Periodni Sustav Elemenata je po BUG-ovom izboru jedna od 25 najboljih stranica na hrvatskom Internetu. Puno ime natječaja je: HR Top 25 Web. Ulomak iz teksta: "Bez obzira volite li kemiju ili ne, ovu stranicu ćete jednostavno obožavati!" - Hvaaaala:-) Htio bih još napomenuti da je od 25 izabranih u časopisu, njih 20 imalo po osminu stranice, a pet Internet uradaka je bilo zastupljeno na cijelih 50% jednog lista. Periodni Sustav je jedna od tih pet stranica. :)Adresa na kojoj na Internetu možete pogledati i ostale stranice koje su dobile nagradu je http://www.bug.hr/tophrweb/. Inače, čestitam i ostalim autorima na osvojenoj nagradi! :o) Sve izabrane stranice su odlične sadržajem i oku ugodne.Inače; SRETNA VAM NOVA GODINA!! :o)

*Klikom na prvu ikonu će se otvoriti članak iz siječanjskog BUG-a u kojemu je PSE izabran.
*Palac prema gore je link na BUG-ove stranice gdje možete pogledati ostale nagrađene stranice. 

 

5. prosinac 2004.

 
5. prosinac 2004.

Kao najnovija prinova Internet verziji Periodnog Sustava sada postoji i verzija u PDF formatu za ispis. Na taj način uvijek možete ponijeti periodni sustav sa sobom! ;)

Inače, dogodila mi se jedna "nezgodica" nedavno... naime, krepao mi je sistemski hard disk, tako da sam izgubio nekih mjesec dana rada pa dok sam radio dupli posao nije bilo updatea... No sada je sve ok. :)

 

5. listopad 2004.

 
5. listopad 2004.

Hvala svima : )

Na ovogodišnjem CUCu, dobio sam najveću nagradu koja se mogla osvojiti - onu koju dodijele korisnici. : )Evo se tu mučim za računalom, i pokušavam napisati nešto, no ništa ne dolazi. Samo ću ponoviti ono što sam rekao na dodjeli: "Stvarno ne znam sto bih rekao." ;)

Naravno, prije toga sam imao smajl veličine ajfelovog tornja i sav sam bio u nekom transu. Gore navedene riječi su izašle iz mene nakon nekoliko ne previše uspješnih pokušaja da kažem nešto smisleno... :) Kako god, dobio sam lijepi pljesak, ovu gore finu plaketu, pa onda još jedan veliki pljesak.

Prvi su vijest objavili, a po meni i najkvalitetnije, ekipa sa stranica http://www.euro26.hr , njihov fotograf je bio tamo, a negdje oko 2 sata po noći sam dobio njihov mail sa čestitkama, jednom slikom i zamolbom da im pošaljem kućnu adresu, jer bi mi spržili CD sa ostatkom slika. To je u svakom slučaju vrlo lijepo od njih, no fora je da ja niti za stranicu, niti za te ljude nisam nikada čuo, ni upoznao ih, a oni ovako... ZAHVALJUJEM!

Inače, članak možete naći OVDJE.

Moram priznati da me je iznenadilo to što je jedan internacionalni događaj kao što je CUC ostao tako medijski ne zapažen. Par šturih izvještaja koji su se pojavili par dana poslije događaja su uglavnom preslika jedni drugih ili samog CARNetovog press reporta. I to je po mome mišljenju sramota.

*Klikom na plaketu otvoriti će ce stranica sa uvećanom verzijom iste.

 

4. rujan 2004.

 
4. rujan 2004.

Prevođenje napreduje, no sporo. Materijala ima vrlo puno i stručnog je karaktera, pa je dosta zahtjevan.

Vjerujem da ste primijetili da je Google tražilica profunkcionirala na sajtu:), ima još dosta izmjena, no uglavnom su tehničkog karaktera.

Ova godina je što se tiče razvoja periodnog bila dosta burna, neke stvari sam uspio ostvariti, neke na žalost - ne. Inače praktična ideja održavanja periodnog u html formatu se u nekim stvarima pokazala kao dosta problematična. Sve je jednostavno postalo previše veliko.

Ne mogu biti siguran, no osobno ne vjerujem da na Internetu postoji još neki sajt koji čini cjelinu, a koji je ovih razmjera. Radi se o oko 2200 html datoteka koje su međusobno povezane, i koje postoje kao samostojeći fajlovi.

PSE će doživjeti promjene. Potpuno ću ga preraditi. Osnovni koncept stranica neće biti izmijenjen, jer je vrlo uspio, no sve odreda će biti prepravljeno. Od trenutka kada sam PSE zamislio i napravio prvu verziju, pa do danas se puno toga promijenilo. Snažnija računala su tu, nove tehnologije prikaza slike, 19'' dijagonala monitora postaje standard. E pa mogao bi i PSE malo narasti :]

Baza podataka je izvrsna stvar:), a niti PHP nije los;)

Svakakvih čuda ce biti tu, još nisam stvorio cijelu sliku, no kad budem, objaviću je ovdije:)

Izmjene će se, vjerujem, dogoditi negdje u prvom dijelu iduće godine. Sada imam priličan broj ispita, a puno posla generalno. Teško je sve raditi odjednom.

Držite mi palčeve na ovogodišnjem CUCu:)!!!

 

14. svibanj 2004.

 
14. svibanj 2004.

Kao što ste možda primijetili PSE se prevodi na engleski. :D I to punom parom! Prevedeni su svi funkcionalni dijelovi stranica, uključujući i kompletnih osam elemenata.

Slikanje elemenata i nekih njihovih spojeva će se možda uskoro dogoditi, no to zavisi o puno toga. Ono što je u prvom planu je prijevod, stvaranje fajlova za download i završna optimizacija Google tražilice i njena implementacija na stranice.

Uskoro, PSE će biti moguće skinuti sa stranica u obliku za printanje! :D Vjerojatno će se raditi o kolor i crno-bijeloj verziji, pa kako kome bude odgovaralo. :)

Inače, danas, PSE je prijavljen na CUC - Carnet Users Conference u organizaciji SRCA. link: http://www.srce.hr/cuc. Tema je izbor najboljih edukativnih Internet stranica. Ovdje možete pogledati ostale prijavljene stranice.

Ono što će još u najkraćem roku zaživjeti na ovom sajtu je info, gdje će *napokon* pisati nešto i o autoru svega ovoga!

INFO IZ PLIVE:

"Krajem 2003. godine PLIVA d.d. se restrukturirala u skladu s novim strateškim smjernicama preoblikovanja PLIVE u globalnu farmaceutsku kompaniju. Dio tog restrukturiranja odnosio se i na istraživačko - razvojne djelatnosti.

U budućnosti PLIVA d.d. će imati ulogu globalnog sjedišta provodeći svoj osnovni zadatak strateškog i financijskog upravljanja svim kompanijama unutar PLIVA grupe. Postojeće djelatnosti PLIVE d.d. vezane uz istraživanje i razvoj dana 31. prosinca 2003. godine preuzela je novoosnovana kompanija PLIVA–ISTRAŽIVAČKI INSTITUT d.o.o., povezano društvo u 100%-tnom vlasništvu PLIVE d.d."

Što hoće reći da je sada PLIVA–ISTRAŽIVAČKI INSTITUT d.o.o. sponzor ovih stranica. :)

 

1. veljača 2004.

 
1. veljača 2004.

Napravljeno je puno. Na snagu su stupile nove ikone. Nadam se da vam se sviđaju. :-) Ispravljeno je jako puno bugova, a web bi se sada trebao i učitavati nešto brže. I Google tražilica radi puno bolje, no još sve nije podešeno do kraja.

Prinova je stranica o Zumbaru i desktop galerije koje se tamo nalaze: Zumbar.

Izmjena je puno više nego što mi škrti prostor dopušta napisati, prosurfajte kroz web! :-]

 

28. siječanj 2004.

 
28. siječanj 2004.

PSE ima i tražilicu! :-)
Zahvaljujući Googleu i University Search programu sada možete pretraživati cijeli www.pse.pbf.hr web! A i Internet, onako usput ;-) Sve je još uvijek u testnoj fazi, ima nekih problema, ali bi uskoro sve trebalo biti ok.

Thank you GOOGLE! :-]

Pretraži www.pse.pbf.hr *TEST*:


WWW
 

9. siječanj 2004.

 
9. siječanj 2004.

U prvom mjesecu 2001. godine na Internetu je zasjala još jedna zvijezda - Wikipedia. Potpuno besplatna online enciklopedija. Mali projekt je postao golemi Internet resurs koji bih mogao usporediti i sa online verzijom Brittanice, samo što za razliku od dotične ne morate imati kreditnu karticu da bi ste nešto saznali :-). Dodao sam je u odjeljak linkovi, ima zavidnu količinu informacija o kemijskim elementima .Osim na same "linkove", dodat ću je i na odjeljak "ostali resursi" pod svakim elementom.

Inače, da razbijem jednu famu - ovaj web nema nikakve veze sa bazama podataka. :-] Sve je ovo ljudi moji čisti HTML. Rješenje daleko teže za održavanje, no zato radi na svim Internet browserima i cijeli web je lako dati nekome na CDu.

Nadam se su vam Božić i Nova godina protekli u veselju i da niste "nabacili" previse kila! :-)

 

15. prosinac 2003.

 
15. prosinac 2003.

404 - poznato? Pogledajte kako bi PSE 404 mogla izgledati! :-) -> error
Osim error stranice i slika elemenata, još se toga sprema, doći će do nekih izmjena za koje vjerujem da bi lako mogle obradovati ljubitelje prirode:-]

 

19. studeni 2003.

 
19. studeni 2003.

PSE na žalost nije bio dostupan prošlih tjedan i pol dana, server je bio na servisu. Problem je nastupio naglo, tako da na zalost nisam mogao unaprijed obavijestiti.
Dogovorio sam fotosešn! :-)
Skoro je sve spremno; jedan veliki digestor i gomila spojeva i čistih elemenata čekaju snimanje... :-]

 

22. listopad 2003.

 
22. listopad 2003.

Napokon sam izmijenio jedan element koji mi je dugo vremena uspješno bio trn u oku! :_) Iskreno, ne vjerujem da će to ikome nešto značiti, no ako nekoga zanima eto mu:-] - sličica koja sadrži ticala, gornji dio krila i "www.pse.pbf.hr" adresu se sada fino protegnula i vise nije tako skučena, tako da sada to puno pristojnije izgleda. Inače, ako niste primijetili, 110. element je dobio novo ime: darmstadtij!
Ako me u slijedećih par tjedana posluži sreća, pored slika sa chemsoc.org stranica bi se za neke elemente mogle pojaviti i friške, potpuno nove slike! Inače u tabelu sa nazivima elemenata, te pod same osnovne stranice za svaki elementi planiram dodati nazive na Ruskom, Kineskom i Japanskom. Nemam pojma kako cu to izvesti, bilo koji od ta tri jezika ne znam niti beknuti, a kamoli čitati znakovlje! Samo se nadam da se Kinezi neće smijati kad vide što sam napravio. :D

 

22. rujan 2003.

 
22. rujan 2003.

Još jedan update je na snazi! :_) Ovaj put se ne radi o nadopunama podataka, već o lekturi. PSE bi sada trebao biti i gramatički ispravan.

 

12. kolovoz 2003.

 
12. kolovoz 2003.

Potrošio sam tipkovnicu.
Mega update je obavljen.
:-)

 

10. srpanj 2003.

 
10. srpanj 2003.
Po izboru žirija VIDI računalnog magazina PSE je osvojio drugo mjesto na "VIDI WEB TOP 100" Internet natječaju.Jedna prekrasna nacionalna nagrada. Plaketu sam išao pokupiti tjedan iza diobe istih, jer na žalost nisam mogao doći na Sheratonsku dodjelu, no i ovo je super ispalo! :-) U VIDI-u su me krasno dočekali, a Teo se čak isprsio i sladoledom:-] Zahvaljujem žiriju na ovoj krasnoj nagradi!

Sada imam pravo staviti još jedan logo na sajt!->

*Klikom na plaketu će se otvoriti uvećana verzija, tako da možete pročitati što piše:_), logo VIDI natjecanja vodi na VIDI-jeve stranice.

 

8. lipanj 2003.

 
8. lipanj 2003.

Novost:-) Autor ovih stranica je prisustvovao na 7. Tehnologijadi i tamo sa PSE osvojio prvo mjesto u znanstvenom dijelu natjecanja među dvadeset i četiri druga rada. Tehnologijada je u potpunosti nadmašila moja očekivanja i ne bi me čudilo da kroz koju godinu dosegne goleme razmjere kao međudržavno znanstveno-sportsko sučeljavanje.

*Ako kliknete na ikonu iznad otvorit će se stranica sa uvećanom slikom plakete.

 

25. svibanj 2003.

 
25. svibanj 2003.
PLIVA d.d. - farmaceutska industrija, je postala sponzor ovih stranica. Sve je počelo jednog 5. ožujka, kada je u JutarnjemLISTU izašao članak o PSE......nakon njega sam pozvan u Plivin novosagrađeni istraživački centar na informativni razgovor sa dr. Radanom Spaventijem i dr. Krunom Kovačevićem. Isti je očigledno urodio plodom, :-), ostalo je povijest. Sada lijepo mogu stavljati ovaj fini plavi znak po stranicama.

Htio bih se zahvaliti nekim ljudima bez kojih od ovog sponzorstva ne bi bilo ništa (kronološki):

Vesni Blašković - napisala članak - [JutarnjiLIST]
Ani Kovačić - munjevit response i razrješavanje zavrzlame oko user accaunta - [Iskon d.d.]
dr. Radan Spaventi - što je čitao JutarnjiLIST toga jutra :_), pozvao me na razgovor, i proveo kroz Centar - [PLIVA d.d.]
dr. Kruni Kovačeviću - za veliku pomoć oko mnogih problema - [PLIVA d.d.]
Marini Hlisc - [PLIVA d.d.]
Maji Škoro - par sati ugodnoga razgovora naroda slovinskoga - [PLIVA d.d.]
I svima ostalima bilo iz PLIVE, sa PBFa, moje bliže i dalje okoline, svima jedan veliki ->

P.S. Centar je sa vanjske strane ok, ali iznutra izgleda 100x ljepše ;-)

*Ukoliko želite na neki način sponzorirati ovaj web, pišite mi!
**Namigujuci smiley je preuzet sa dropbike.com foruma (WebWizForums).

 

2. svibanj 2003.

 
2. svibanj 2003.
Kada bi svaki put kada napišem nove novosti morao izmisliti naziv za njih, on bi ovaj put glasio HTV:_) Prije dva dana (30.04.) je na prvom programu HTVa u sklopu emisije Dobro jutro Hrvatska bila emitirana reportaža o PSE.Reporterka Nikolina Zlatković i snimatelj Kristijan Tomerlin te prateće osoblje su su zaista bili odlični. Osim za dobro obavljen posao su zaslužni i za ugodnu atmosferu; snimatelj je cijelo vrijeme pjevušio, a palo je i par dobrih šala =). Ispod je link na reportažu, tako da je možete skinuti i pogledati na kompjutoru.

*Ovim putem se zahvaljujem Andreju Horvatu, webmasteru stranica http://www.funnyplace.org, na ukazanoj mi pomoći oko prebacivanja video materijala u oblik prilagođen Internetu.

Video je moguće skinuti u tri različite verzije koje se razlikuju po kvaliteti i veličini datoteke.

[Reportaža v1 - 4.016 MB]
[Reportaža v2 - 10.460 MB]
[Reportaža v3 - 24.596 MB]

Format u kojemu je video zahtijeva da imate instalirane DivX video i MP3 audio codec, te neki multimedijalni video player. Windows operativni sustavi dolaze sa MP3 podrškom i MS Meda Playerom. U 90% će sve što morate uraditi biti skidanje i instalacija DivX video dekodera (dvoklik, yes, yes, yes... :-). Ako vam zvuk ipak ne radi skinite i instalirajte Winamp i riješili ste problem.

DivX video codec
Winamp
Best Player

*Za kodiranje video materijala su korišteni DivX 5.05 video i Lame MP3 audio codec.
 

16. ožujak 2003.

 
16. ožujak 2003.
Na prvoj stranici PSE piše da se sprema veliki update ovog sajta. Promjene će biti sljedeće; svih 118 elemenata će biti u potpunosti ispravljeno od pogreški. Osim toga mnogi dijelovi weba su ili će biti preuređeni, i dotjerani u punu formu.

Mnogo ljudi je mail porukama prijavilo raznovrsne propuste pa bih im želio zahvaliti: HVALA LIJEPA NA POMOĆI :-)

Do sada su greške ispravljene na prvih (po rednom broju) dvadeset i sedam elemenata (zaključno sa Co - kobalt).
 

14. ožujak 2003.

 
14. ožujak 2003.
PSE je dobio priznanje "Stranica tjedna" od webmastera weba www.teen385.com.


 

5. ožujak 2003.

 
5. ožujak 2003.
PSE je u današnjem JutarnjemLISTU doživio svoju medijsku matineju. Izvrstan članak je napisala novinarka Vesna Blašković, a trenutak je ovjekovječio fotograf Damjan Tadić. Izvadak iz JutarnjegLISTA je skeniran i postavljen na Internet, tako da ako ga niste uspjeli pročitati, to možete učiniti online. Klikom na sliku će se otvoriti uvećana verzija.

Nadam se da će vam se svidjeti. Inače ovo na slici sam ja 8-). "Čitajte jutarnji!";)

 
Početna Veliki PSE Tabele Zumbar Linkovi
Prijavi grešku